Pri množstve klobás, ktoré dnes nájdeme na pultoch predajní, môže byť niekedy naozaj ťažké vybrať si tú správnu. Čo je ale správna, však? Pri výbere týchto produktov, by ste sa mali pozerať na viacero faktorov. Tie totiž neovplyvňujú len to, či je klobása viac, alebo menej zdravá, ale hlavne jej chuť.
Čo je vlastne klobása?
Klobása je produkt, ktorý vzniká pomletím mäsa. To je osolené, okorenené a natlačené do čriev. Niektoré klobásy sa údia, niektoré predvárajú a iné si kúpite surové. Podľa konkrétneho procesu spracovania, sa hodia na prípravu rozdielnych pokrmov. Napríklad do kapustnice, by sme mali používať surovú klobásu. Ak si chceme pripraviť chutný obložený tanier, siahneme jednoznačne po tej údenej, alebo predvarenej.
Ako si vybrať tú kvalitnú
Pri klobáse môže byť veľmi komplikované odhadnúť jej kvalitu ešte pred ochutnaním. Ak však budete dostatočne pozorní, niečo sa predsa len dá odhaliť aj priamo pri jej kúpe. Nebojte sa v predajni na niektoré veci opýtať a určite čítajte aj informácie na obale.
- Najčastejším problémom pri klobáse je to, že na jej výrobu bolo použité mrazené mäso. Po prvé neexistuje spôsob, ako zistiť vek mäso. Po druhé, takýto produkt stráca na kvalite, a to najmä čo sa chute týka. Najväčšia istota, ako dostať naozaj kvalitný výrobok, je nákup priamo na farme, kde viete zistiť, aké mäso bolo na výrobu klobásy použité.
- Ak je klobása spracovaná správne, nepotrebujú žiadne konzervačné látky. To isté platí aj o umelých dochucovadlách, či farbivách. Na obale si preto vždy všímajte, čo všetko okrem korenín, soli a mäsa, bolo na jej výrobu použité. Platí, že čím menej prísad, tým kvalitnejší produkt.
- Obsah mäsa je ďalším ukazovateľom kvality. pravá, domáca klobása má obsahovať mäso a nič iné. Podľa originálnej receptúry, sa na výrobu klobásy používa výhradne bravčové mäso. Pokiaľ narazíte na výrobky, do ktorých je pridané napríklad hovädzie, nejedná sa o žiadnu chybu. Chuť klobásy však bude trochu rozdielna. Pri nákupe si všímajte hlavne koľko surového mäsa, bolo použitého na spracovaný výrobok. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že na jeden kilogram klobásy, by malo byť použitých minimálne tisícdvesto gramov surového mäsa.