Šetríme energie


https://www.databazeknih.cz/knihy/tranzistor-nic-jednoduchsie-352425 0cm 8pt;“>Aktuálne je realitou, že každý šetrí kde sa len dá. Šetríme aj na energiách? Je možné ušetriť bez straty komfortu? Odpoveď je áno, dá sa to! Priznajme si, že náklady na spotrebu energií tvoria dosť vysokú časť rodinného rozpočtu. Ako ale okresať tieto náklady bez toho, aby sme prišli o komfort na ktorý sme zvyknutý? Riešenia nemusia byť drastické ani nejak hrozivé. Stačí zapnúť sedliacky rozum a zapojiť do svojho života inovácie, ktoré ušetria naše peniaze. Máte krásnu záhradu, ale počas horúcich letných dní sa desíte polievania? Mať domácu zeleninu je úsporné a aj oveľa zdravšie, ako kupovanie dovozovej zeleniny.

šetríme vodu - zberom tej dažďovej

O jej kvalite pritom nemáte žiadne informácie okrem výzoru. Naproti tomu domáca zelenina je o niečom celkom inom. Ak však zalievate záhradku mestskou vodou, môže vás úroda stáť draho. Riešením je zber dažďovej vody do barelov a zalievanie záhradky touto vodou je oveľa prospešnejšie pre rast rastlín. Nehovoriac o úspore vody. Využívate počas leta na zmiernenie horúcich dní ochladzovanie ventilátorom? Elektrické hodiny musia mať v tomto čase teda riadny kolotoč. Vedeli ste, že ventilátory alebo mobilné klimatizácie môžu mať vysoký odber energie? Záleží pritom od energetickej kategórie prístroja a miery spotreby. Väčšinou sa ale jedná o vysokú spotrebu. Naproti tomu klimatizačná jednotka je výkonnejšia, komfortnejšia a dokonca, čo sa energií týka – úspornejšia.

klimatizácia

Tip od nás: Cena klimatizacie – zistite, koľko stojí nová klimatizácia a porovnajte si úsporu

Kúrenie radiátormi je tiež starou metódou na vyhriatie priestorov počas zimy. Nie je jednoduchšie, efektívnejšie a ekonomickejšie využívať jednu klimatizáciu na chladenie priestoru ale aj na ohrev priestoru počas zimy? Rozhodne áno. Nemusíte sa ale báť. Klimatizácie patria k ekologickým spotrebičom, ktoré chránia nielen energiu, aby sa zbytočne nečerpala ale aj vašu peňaženku. Pred vysokými cenami nedoplatkov na energiách.