Otvárame špecializovanú stavebnú firmu na renováciu pamiatok


Obnova pamiatkových objektov a rekonštrukcia rodinných domov či rekreačných sídiel je na Slovensku potrebná, pretože zub času aj vandalizmus nenechávajú pokojne spať mnoho ich majiteľov či správcov. Veľmi často sa stáva, že vám na vašej chate pokryje prach, lišajníky a mach vaše schodisko alebo vonkajšiu nekrytú betónovú terasu, alebo sa okolo vášho domu prejde mladík so sprejom a vymaľuje vám na žltej fasáde škaredý červený, navyše negatívne ladený nápis. Maľovanie po stenách na cudzom majetku (grafitti), je síce trestným činom, ale málokedy sa podarí páchateľa identifikovať, a tak nezostáva nič iné, než na vlastné náklady dojednať nápravu.

Spišský hrad

V týchto a podobných situáciách má špecializovaná stavebná firma plné ruky práce a nasadzuje do týchto akcií aj potrebnú techniku. Veľmi dobre sa tu uplatní pieskovačka s pieskovacím pieskom Pieskovačka, toto zariadenie pracuje na princípe vháňania abrazívneho média na požadovaný povrch, na čom dochádza k odlupovaniu – uvoľňovaniu nečistôt a dôkladnému hĺbkovému čisteniu.

zámok Bojnice

Vyčistiť napríklad žulové schody od zašliapaného prachu a zeminy, alebo pieskovcové zábradlie od nánosov rias, machov a lišajníkov by bolo nad ľudské sily, keby ste mali použiť ručné čistenie drôtenými kefami alebo brúsnym papierom. Naopak pieskovanie je postup, kedy nie je nutné vyvíjať žiadnu prílišnú fyzickú námahu, údery piesku na kamenistý alebo kovový povrch majú oveľa väčšiu silu a vďaka tomu sa vám podarí vyčistiť prakticky každý stavebný povrch, tedy napríklad kžulový či pieskovcový kameň, betón, bridlicu, čadič, tehly atď. Technológia pieskovania sa dobre uplatní pri stavebných pamiatkach, ako sú múzeá, divadlá, hrady a zámky, rozhľadne, mestské pamiatkové rezervácie, historické stanice atď., alebo u rodinných sídiel, rekreačných chát, verejných bazénov a kúpalísk a rôznych typov športovísk.